Beheer

 

Er zijn twee varianten van RSP: het klassieke RSP dat lokaal in de infrastructuur van de instelling (On-premises) geïntegreerd wordt, en RSPweb: een Sofware as a Service oplossing (SaaS). Welke versie voor u het meest geschikt is hangt af van het beleid en mogelijkheden van een eigen ICT afdeling.

On-premises

RSP in het eigen netwerk (On-premises)

Deze variant bestaat in essentie uit een set MS Word en Excel bestanden, met daarin in VBA geprogrammeerde algoritmes (Macro’s). Het beheer is bijzonder eenvoudig, voornamelijk doordat het bijna uitsluitend om het kopiëren van bestanden gaat i.p.v. echt installeren van programma’s. De impact op uw organisatie zal daardoor bijzonder klein zijn. Dit betekent dat het geen traditioneel programma is dat geïnstalleerd moet worden, maar dat RSP uitsluitend bestaat uit Excel werkbladen die op een server gekopiëerd moeten worden.

RSP draait onder Microsoft Windows met Microsoft Office. RSP is al in gebruik onder verschillende systemen: Citrix, Terminal server en traditioneel netwerk. Er zijn geen beperkingen geconstateerd anders dan dat Microsoft Office (Excel en Word) geïnstalleerd moeten zijn. De systeemeisen zijn dan ook niet anders dan die voor Microsoft Office. Per test (ruim 250 testen) is er een Excel bestand van +/- 75-200KB. Per cliënt wordt er een Excel bestandje van +/- 100KB bewaard. RSP maakt gebruik van zogenaamde Macro’s: kleine scripts die aanvullende functionaliteit geven aan Excel. Wanneer dit voor uw instelling op uw netwerk niet mogelijk is kunnen wij RSP ook als SaaS (Software as a Service) aanbieden (zie hieronder). In dat geval kan het programma in een webbrowser gebruikt worden.

RSP is multi-user en behoeft slechts eenmalig geïnstalleerd te worden op een centrale server, ook als verschillende afdelingen er gebruik van willen maken. Per afdeling worden de speciek voor de afdeling geldende paden in een Excel werkboek opgegeven. In praktijk blijkt dan ook dat installatie probleemloos gaat en normaal niet meer dan 2 uur in beslag neemt, inclusief aanmaken van de juiste afdelingen en rechten. Bij installatie wordt door ons ondersteuning ter plekke gegeven, eventueel aangevuld met een cursus.

Er is een Handleiding voor de Systeembeheerder beschikbaar. Van alle programmatuur krijgt u de volledige Sourcecode. Er is geen “sleutel” en ook geen registratie nodig.

Alle aspecten rondom privacy regelt uw eigen instelling zelf in het geval van een lokale installatie in het eigen netwerk. Bär Software heeft in dat geval ook geen enkele toegang tot de data. Het verwijderen of backuppen van gegevens gebeurt in dit geval doormiddel van bestandsbeheer.

RSPweb

RSPweb: Software as a Service

Sinds eind 2016 is er een webgebaseerde variant van RSP. Deze is qua functionaliteit vergelijkbaar met het klassieke RSP. Het grootste verschil is echter dat deze variant niet lokaal in de instelling geïnstalleerd en beheerd wordt, maar dat Bär Software de instelling deze zorgen en kosten uit handen neemt. Bovendien hoeft in dat geval niet op elk werkstation een volledige Excel en Word versie geïnstalleerd te zijn: een moderne webbrowser is dan voldoende.

De gegevens worden in geval van RSPweb opgeslagen in een beveiligd datacenter en bewaakt conform de toepasselijke wetgeving voor bescherming van persoonsgegevens. In onze algemene voorwaarden is een standaard verwerkersovereenkomst opgenomen maar het overeenkomen van een specifieke verwerkersovereenkomst is eveneens mogelijk.