Wat is het verschil tussen SaaS en On Premises?

Sinds eind 2016 is er ook een webbased variant van het Roermond Score Programma: RSPweb. Het is een SaaS oplossing: Software as a Service. Dit is geschikt voor instellingen die hun ICT-inspanningen willen uitbesteden en biedt ook een aantal belangrijke voordelen. Zo is RSPweb altijd up-to-date en hoeft men niet te wachten op een kwartaalupdate.

Hieronder zie je een aantal verschillen tegenover elkaar uitgezet.

Klassiek RSP (On-premises)

Alles in eigen beheer

i

Excel en Word nodig op werkstations

Beveiliging door eigen ICT dienst en netwerk

Updates per kwartaal

Altijd onbeperkt testen

RSPweb (SaaS)

Software as a Service

Alleen moderne browser nodig op werkstations

~

In beveiligd datacenter volgens NEN 7510 norm

}

Altijd up-to-date

Onbeperkt of per afname

Bediening in het klassieke RSP vrijwel hetzelfde als in RSPweb

Het hoofdscherm van het klassieke RSP, dat MS Excel als basis gebruikt.

Het hoofdscherm van RSPweb, dat een webbrowser als basis gebruikt.

Single-Sign-On in beide varianten van RSP

Met Single-Sign-On (SSO) wordt bedoeld dat je als gebruiker maar één keer hoeft in te loggen in een centraal systeem en dat je vervolgens alle applicaties kunt gebruiken, zonder steeds opnieuw een wachtwoord in te hoeven voeren. Zowel met het klassieke (On-premisis) RSP, als met RSPweb is dit te realiseren.

  • Het klassieke On-Premises RSP wordt beheerd met behulp van bestands- en toegangsrechten binnen het eigen netwerk van de instelling. Dat wil zeggen dat de ICT afdeling eenvoudig kan instellen wie toegang heeft en wie niet.
  • In het geval van RSPweb kan gekozen worden voor een sleutelapplicatie die de autorisatie regelt, of voor een zogenaamde oAuth-koppeling. In beide gevallen hoeft de gebruiker geen gebruikersnaam en wachtwoord te onthouden: eenmaal ingelogd in het netwerk van de zorginstelling kan de gebruiker ook RSPweb openen.

Bijkomend voordeel van Single-Sign-On is dat gebruikers die uit dients gaan, automatisch ook geen toegang meer hebben tot RSP.